Agorafobik Kişilerin Özellikleri ve Oluşumu

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Ruhsal bir hastalık olan ''Agorafobi''den bahsetmek istiyorum. Bir takım korkulara dayanan bir hastalık olan Agorafobi nedir? Nasıl oluşur? Agorafobik kişiler nasıl özellikler sergiler?Teşhisi ve tedavisi nasıl olur? Bir çok belirtisi olan Agorafobi bu belirtilerle başka hastalıklarıda akıllara getirsede tam bir inceleme neticesinde ortaya çıkan bir fobi durumudur. Şimdi tüm bu soruların yanıtlarını bulabileceğinizi düşündüğüm yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.


agorafobi-disari-cikma-kork.jpg


Agorafobi açık alan fobisi veya alan korkusu olarak adlandırılmaktadır. Agorafobide yani agorafobik bir kişi korkularından dolayı kendini dış dünyadan soyutlamaya meyillidir. Agorafobisi olan kişilerin genel özellikleri şunlardır:



Agorafobik kişi otobüs, tren, uçak, gemi gibi tolu taşıma araçlarına kalabalık dolayısıyla binmekten çekinir.

Geniş ve açık alan korkusu vardır.

Kapalı alanlarda kalmak istemez. ( mağaza, sinema, tiyatro v.b. alanlar )

Evin dışında yalnız kalmaktan korkar.



Korku insanlar için doğal ve gerekli bir duygudur. Fakat agorafobi düzeyindeki korkular bir soruna işaret eder ve bu konuda kişinin profesyonel bir yardım alması gerekir. Örneğin evden dışarı çıkmak bile bu kişiler için dehşet verici olabilir. Diğer yandan agorafobi tedavi edilebilir bir sorundur.


Agorafobi neden oluşur?



Agorafobinin neden ortaya çıktığı net olarak belli değildir. Fakat aileden gelen bir durum olabileceği düşünülmektedir. Çok fazla panik atak yaşayan kilerde agorafobi olabilir. Panik atakta da kişi korku patlaması yaşar. Fakat bu durum uzun sürmez. Bu durumlarda yaşanan korkunun gerçek bir korku olması geremez. Nedensiz korkulardan da bu yaşanabilir.



Agorafobi yaygın bir sorun değildir. Hatta nadir yaşanır. Örneğin ABD’ deki istatistiklere göre her 100 kişiden 1 tanesinde agorafobi görülebilmektedir. Bu sorun gençlerde be genç yetişkinlerde daha yaygın bir sorundur.


Agorafobi belirtileri nelerdir?



Agorafobik bir kişi kendisi için korku öznesi olan bir durumla karşılaştığı zaman genelde şu belirtileri yaşar:



Hızlı kalp çarpıntısı

Terleme, titreme

Nefes darlığı

Sıcak veya üşümüş hissetme

Mide bulantısı veya ishal

Göğüs ağrısı

Yutkunmada problem

Baygınlık hissi ve baş dönmesi

Ölüm korkusu


Agorafobi teşhisi



Yukarıdaki belirtilerin birçoğu kalp hastalığı ve solunum problemleri gibi birçok tıbbi sorunla benzerdir. Bu nedenle agorafobi sorununu yaşayan kişiler ilk zamanlar kalp hastalığı gibi sorunları olduğunu düşünerek bu anaçla doktora giderler. Tabi tektiler sonucunda hekim gerekli teşhisi koyacaktır.



Hekim teşhisi koyarken aşağıdaki soruları da sorabilir:




Evden çıkarken korku veya stres yaşıyor musunuz?

Bazı yerlerde olmaktan veya bazı durumlardan özellikle kaçıyor musunuz?

Bu gibi durumlar olduğunda neler yaşıyorsunuz ve neler hissediyorsunuz?



Hekim ayrıca tıbbi bir sorun olup olmadığına dair karar verebilmesi için bazı fiziksel testler de yapabilir.


Agorafobi tedavisi



Agorafobi tedavisinde genelde terapi, ilaç kullanımı veya her ikisinin bir kombinasyonu uygulanır. Ayrıca agorafobik bir kişinin tedavisinde kendisini iyi hissetmesine yarayacak şekilde evde bazı şeyler de yapılmaktadır.



Terapi yöntemi olarak bilişsel terapi yöntemi kullanılabilir. Bu terapide kişinin paniğe ve korkuya neden olan korularıyla veya durumlarıyla yüzleşmesi konusunda çeşitli yollar öğretilir. Bu yeni yollar kişinin daha az korkmansa yardımcı olur. Agorafobik kişiye ayrıca rahatlama ve nefes alma teknikleri de öğretilir. Bunlar da yardımcı olmaktadır.



İlaç tedavisi olarak hekimin agorafobi için önerebileceği birçok ilaç vardır. Bunlar genelde antidepresan ve anksiyete ilaçlarıdır. İlaç tedavisine genelde düşük dozlarla başlanır. Daha sonra dozlar artırılır. Kişi zamanla kendini daha iyi hisseder. Bu ilaçlar beyinde iyi hissetmeyi sağlayan kimyasalın ( serotonin ) artmasına yardımcı olur.



Bu ilaçlar muhtemelen 6 ay ile 1 yıl arasında kullanılır. Eğer kişi kendini iyi hissediyorsa ilaç kullanımı zaman içinde azaltılır ve kesilir.



Agorafobide kişinin evde de bazı adımlar atması gerekir. Örneğin yaşam şekli değişiklikleri oldukça önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı bir diyet uygulamak faydalıdır. Kafein ve alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kafein ve alkol agorafobi belirtilerini daha da kötüleştirebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst