Yüz, el ve kol nakli merkezi kuruluyor

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Türkiye'nin ilk çift kol naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, el, kol ve yüz gibi, hayati olmayan ancak yaşam kalitesini yükselten organların nakli anlamına gelen kompozit doku nakline yönelik dünyanın 3. merkezinin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi bünyesinde kurulacağını bildirdi.

Doç. Dr. Ömer Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çift kol naklini gerçekleştirmelerinin ardından ABD'de düzenlenen Amerikan Rekonstrüktif Transplantasyon Derneğinin kongresine katıldıklarını ve burada, yaptıkları nakli anlattıklarını kaydetti.

Kongreye, dünya çapında yüz, el ve kol nakilleriyle uğraşan cerrah ve immünologların katıldığına dikkati çeken Özkan, çok olumlu tepkiler aldıklarını, yapılan nakille Türkiye'nin isminin dünya çapındaki 5-6 merkez arasında anılmaya başlandığını söyledi.

Özkan, kongre sürecinde dünyada sadece ABD'de iki merkezde bulunan Kompozit Doku Nakli Birimi'nin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi bünyesinde oluşturulmasına yönelik görüşmeler yaptıklarını ve bu görüşmelerin ardından somut adımlar atma aşamasına geldiklerini açıkladı.

Dünyada el naklinin artık yapılan bir uygulama olduğunu ve bilimsel gerçekliğinin ispatlandığını ifade eden Özkan, ameliyat sonrasında organ reddini önleyen ilaçların hastalara daha az zarar vermesini engellemekte sorun yaşandığını bildirdi.

Bu konuda ABD'deki iki Kompozit Doku Nakli Merkezi'nde önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Özkan, dünyada sadece bu iki merkezde kullanılan yöntemle, organ reddini engelleyen ilaçların daha az kullanılmasının ve bir süre sonra da tamamen kullanılmamasının sağlandığını açıkladı.

ABD'teki iki kompozit doku nakli laboratuvarından birinde, organ reddini önlemek için alıcı ve vericinin bağışıklık sisteminin ortak hale getirildiğini anlatan Özkan, bu laboratuvarda yürütülen çalışmalar neticesinde merkezde iki yılın sonunda organ nakli olan kişilerin yüzde 80'inde ilaç kullanımının tamamen kesildiğini vurguladı.

-''ABD'DEKİ MERKEZLERLE ORTAK ÇALIŞMA YAPACAK''-
Özkan, henüz Avrupa'da bile olmayan bu merkezi ABD'nin ardından Antalya'da kurmak üzere çalışmalara başladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''ABD'deki bu merkezlerle ortak çalışma yapmayı planlıyoruz. Merkez yetkililerine teklifte bulunduk, onlar da bu teklife sıcak baktılar. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi bünyesinde Kompozit Doku Nakli Merkezi kurup, ayrıca o protokollerin uygulandığı bir laboratuvar oluşturmayı planlıyoruz.


Burası, enstitü bünyesinde Kompozit Doku Nakil Merkezi adı altında bir alt birim olacak. Bu merkez, özellikle yüz ve el nakilleriyle uğraşacak, gelen hastaları değerlendirecek. Avrupa'da tek, dünyadaki 3. merkez olacak. Kuracağımız laboratuvarda da özellikle ameliyat sonrası alınan, reddedilmeyi engelleyen ilaçların daha az kullanılması ve bir süre sonra da kullanılmaması için gerekli çalışmalar yapılacak. Bunun için ABD'li yetkililerle bilgi alışverişinde bulunduk. ABD'den gelecek uzmanlar birimi kuracak ve bize eğitim verecekler.''

Bu merkezdekilerin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi kadar çok hastaları olmadığına da değinen Özkan, ''Merkezimizde yılda 300-400 organ nakli yaptığımızı söyleyince bize sıcak baktılar ve birlikte çalışmak istediler'' dedi.

Ömer Özkan, laboratuvarın maliyetinin, bir hastanın ömür boyu alacağı tedaviye harcanacak paraya eş değer olacağına dikkati çekti. Merkezin faaliyete geçmesi için öncelikle mevzuatın yılbaşına kadar çıkmasını beklediklerini belirten Özkan, mevzuat çıkar çıkmaz da birim ve laboratuvarı kurmak üzere adımların atılacağını söyledi.

-GÜLTEKİN SÜLEYMANLAR-
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kompozit doku naklinin enstitü bünyesinde anabilim dalı olması için çalıştıklarını belirtti.

Anabilim dalına ilişkin çalışmaların şekillendiğini ve YÖK'e sunulma aşamasına geldiğini anlatan Süleymanlar, YÖK'ten onay geldikten sonra anabilim dalının fiilen çalışmalarına başlayacağını ifade etti.

Organ naklinin multidisipliner bir iş olduğunu ve takım çalışması gerektirdiğini vurgulayan Süleymanlar, Kompozit Doku Nakli Anabilim Dalı'nda cerrahi ve immünoloji gibi değişik branşların tek çatı altında çalışacaklarını, bu merkez için gerekli araç gerecin de Devlet Planlama Teşkilatı destekleriyle sağlanacağını söyledi.

ABD ve Almanya'daki bazı üniversitelerle bilimsel işbirliği de yapacaklarını belirten Süleymanlar, ''Burada ürettiğimiz rutin işin bilimsel ürüne dönüştürülmesini sağlayacak çalışmalar içindeyiz'' diye konuştu.

AA
 

vuslat

Üye
Üye
Katılım
Mar 8, 2011
Mesajlar
48
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
çok iyi bir gelişme ülkemiz açısından, umarım bir an evvel olur ve ihtiyacı olan insanlara fayda verir...
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Çift el naklinde başarı!

680068_detay.jpg


Yaklaşık 40 kişilik bir ekip, 12 saatlik ameliyata girdi! 65 yaşındaki adam yeni ellerine kavuştu!

ABD'nin Boston kentinde elleri ve ayakları olmayan bir yetişkine çift el nakli yapıldı.

Yaklaşık 40 kişilik bir ekibin katıldığı 12 saatlik ameliyatla yeni ellerine kavuşan 65 yaşındaki Richard Mangino, yaptığı basın toplantısında mutluluğunu dile getirerek, artık kahve hazırlamak ya da giyinmek gibi günlük işleri yapmanın kendisi için bir ''mucize'' olmayacağını söyledi.

Yeni ellerine yavaş yavaş alıştığını kaydeden Mangino, torunlarının yüzüne dokunabilmek ve onlarla top oynayabilmek için bir an önce dokunma yetisine kavuşmayı umduğunu da belirtti.

Mangino, 2002 yılında geçirdiği kan zehirlenmesi sonucunda kollarının dirseklerinden aşağıda kalan bölümünü ve dizlerinden itibaren bacaklarını kaybetmişti.

Uzmanlar, Boston'daki ameliyat sırasında Mangino'ya deri, tendon, kas, bağ dokusu, kemik ve damar nakli yapıldığını kaydetti.

Ameliyattan birkaç gün sonra parmaklarını hareket ettirmeye başlayan Mangino'nun gelişimi büyük bir başarı olarak nitelendirilirken, hastanın dokunma hissini göreceği terapi seansları sayesinde 6 ila 9 aylık bir zaman diliminde yeniden kazanmasının beklendiği belirtildi.

Ameliyatın gerçekleştirildiği Harvard Tıp Fakültesi araştırma hastanesi Brigham and Women's, daha önce de benzer bir çift el nakli operasyonuna ev sahipliği yapmıştı.

Geçen Mayıs ayında, şempanze saldırısı sonucu yüzünden ve ellerinden ağır şekilde yaralanan Charla Nash'e tüm yüz ve çift el nakli yapılmıştı. Nakillerin başarıyla sonuçlandığı açıklansa da Nash'in el nakli zatürreden kaynaklanan komplikasyonlar yüzünden başarısız olmuştu.

AA
 

sel

Üye
Üye
Katılım
Ara 7, 2011
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
çok güzel bi gelişme bizim ve türkiye için bende sol kol dirsekten amputeyim kol nakli istiyorum basvurmak istiyorum arkadaslar..
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Gerçekten Sağlık konusunda güzel gelişmeler oluyor bunların artmasını temenni ediyoruz. Umarım sizinde başvurunuz ve sonuçları çok iyi olur amaçladığınız kol naklini gerçekleştirir ve sağlığınıza kavuşursunuz.
 

Meleyim

Üye
Üye
Katılım
Ara 7, 2015
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Bende sol kol dirsekten amputeyim kol nakli yapilmasini istiyorum başvurmak
istiyorum arkadaslar
 

uygarçağdaş

Üye
Üye
Katılım
Kas 16, 2014
Mesajlar
75
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
59
Çalışmaları yakından gördüğüm gibi ;
yüz nakli olan arkadaşlar ile sık sık görüşüp muhabbet etme şansı yaşayan biriyim .
Organ bağışı konusunda da sürekli Dernek olarak da aktif durumdayız . Sizler de ilgi duyun ki ;
bir yakınınız ,sevdiğiniz , sevindirebileceğiniz ya da olmadık zaman da böyle bir operasyon geçirme olasılığı yaşabileceğinizi unutmayın ..
Akdeniz Ünv.Tıp Fak .geldiğiniz zaman AKBOHÖNDER derneğine bir uğrayın ..
Öyle pek aktif bir dernek görünmese de çoook ,katkısı vardır bilesiniz . AKBOHÖNDER Tıp FAK .Hastanesini kampüsündedir .
 
Tekerlekli Sandalye
Üst